UMF-Carol-Davila-ww

LA PAS PRIN BUCUREŞTI: Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”

Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, prestigioasă instituție de învățământ superior medical, prima înființată pe teritoriul țării noastre, are sediul principal pe Bulevardul Eroilor Sanitari din București, fiind găzduită de Palatul Facultății de Medicină. Instituția poartă numele medicului român de origine franceză Carol Davila (1828-1884), cel care a pus bazele învățământului medical din țara noastră.

În anul 1857, a fost înființată Școala națională de medicină și farmacie. Datorită activității lui Carol Davila, au luat ființă în țara noastră o serie de societăți științifice de profil (“Societatea medicală” — 1857; “Societatea de Cruce Roșie” — 1876; “Societatea științelor naturale” — 1876), precum și două reviste medicale: “Monitorul medical” (1862) și “Gazeta medicală” (1865). În războiul pentru independență (1877-1878) a condus serviciul militar al armatei.

Elevii săi erau trimiși la marile facultăți din Europa: Paris, Roma, Berlin și Viena și se întorceau doctori în medicină, devenind profesori ai facultății din București.

Școala națională de medicină și farmacie s-a dezvoltat treptat, și, la 12 noiembrie 1869, a devenit posibilă înființarea Facultății de medicină din București, care și-a deschis cursurile în ziua de 22 noiembrie 1869. A fost prima facultate de medicină în cadrul Universității din București, și totodată, pe teritoriul țării noastre.

Timp de peste trei decenii nu a avut un sediu propriu. Decanatul, biblioteca și două laboratoare funcționau în clădirea Universității, amfiteatrul de anatomie și cel de anatomie patologică la Spitalul Colțea, celelalte laboratoare în diferite imobile, pe străzile Brezoianu, Sf. Spiridon, Batiștei.

În anul 1883, în urma demersurilor făcute de facultate, Ministerul Cultelor și Instrucțiunii Publice a trimis decanatului o copie a planurilor efectuate după cele ale Institutului de Patologie din Innsbruck (Austria), invitând comisia profesorală să accepte un edificiu asemănător.

Clădirea, care trebuia să prevadă și dezvoltarea facultății, urma să cuprindă în secții proprii laboratorul de anatomie și sala de disecție cu secția muzeului de anatomie patologică, amfiteatrul comun pentru cursurile teoretice ale facultății, cu săli pentru colecțiile lor speciale și un cabinet propriu fiecărui profesor, cancelaria facultății, bibliotecă, sala de consiliu și locuințe pentru personalul de serviciu.

Localul Facultății de Medicină a fost ridicat după planurile arhitectului Louis Pierre Blanc (1860-1903). Parțial, construcția a fost terminată în 1901, la 1 octombrie, fiind deschise cursurile și laboratoarele.

 

Clădirea a fost complet terminată și inaugurată în ziua de 12 octombrie 1903, când s-a făcut și inaugurarea statuii lui Carol Davila, așezată în fața facultății, realizată de sculptorul Carol Stork, turnată în bronz în atelierele Școlii de artă și meserii din București. Inițiativa ridicării unui monument al lui Davila fusese luată la primul congres medical național care a avut loc la București, în octombrie 1884.

Intrarea principală, monumentală, străjuită de coloane ionice, dar și interioarele, situează edificiul printre cele mai frumoase din București. Subsolul, construit din piatră, este soclul pe care este ridicată clădirea formată din 3 etaje. Fațada principală, simetrică, este formată dintr-un parter înalt în apareiaj (un mod de dispunere a pietrelor sau cărămizilor unei zidării aparente), în care pot fi observate ferestrele în arc de cerc.

Corpul central, construit în rezalit (o tehnică de zidărie pentru modularea fațadei unei construcții) și înălțat față de cornișa generală, prezintă o colonadă și un fronton bogat ornat. Colțurile fațadei, scoase în față, adăpostesc scările care permit accesul spre etajele superioare.

Fațada dinspre parcul din curtea palatului este desfășurată simetric față de cele două volume masive din capetele acoperite cu cupole și prezintă cinci arce. Intrarea principală prezintă și un portal din piatră sculptată.

Un merit deosebit în realizarea acestei construcții, precum și în obținerea fondurilor necesare îi este atribuit profesorului Thoma Ionescu (1860-1926), fratele lui Take Ionescu (1858-1922), personalitate politică de primă mărime a vremii.

Celebrul doctor, numit profesor al Facultății de Medicină din București în 1895, rămâne creatorul rahianesteziei superioare, considerată în literatura mondială ca o metodă pur românească. Profesorul dr. Thoma Ionescu a fost decan al Facultății de Medicină și rector al Universității cu intermitențe din 1906 până în 1926.

Rectoratul Facultății de Medicină și Farmacie “Carol Davila” funcționează în casa doctor Turnescu, celebru medic chirurg, profesor la Facultatea de Medicină, casă aflată pe strada Dionisie Lupu, nr. 37. Aceasta a fost construită între anii 1893 și 1895, în stil neoclasic, specific lui Albert Galleron, arhitectul care a realizat și planurile Ateneului Român.

Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” a fost clasificată, în anul 2011, în prima categorie din România, cea a universităților de cercetare avansată și educație, iar clădirea ce o adăpostește este înscrisă pe Lista monumentelor istorice. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citeste mai mult pe financiarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>